​Túralehetőségek Miskolctapolca közelében

Miskolctapolca a lehetőségek paradicsoma. Amellett, hogy itt található a híres-neves Barlangfürdő, kalandpark és sok más kikapcsolódási lehetőség; rengeteg túraútvonalat is rejteget magában a környék. Merre találhatóak és mi mindent ajánlunk? Érdemes tovább olvasni!

Túraútvonal tervező – még mielőtt útnak indulsz!

Minden túrázás előtt érdemes eltervezni, hogy mi mindent szeretnénk megnézni. Ehhez hatalmas segítség egy olyan térkép (túraútvonal tervező), ami csak és kizárólag az adott területet – esetünkben a Bükk hegységet – mutatja be. Miskolctapolca ugyanis a Bükk hegység dél-keleti lábánál fekszik, így akár a szállásról közvetlenül is elérhetőek a túraösvények!

A térkép lehet papír alapú, ami akár a Decathlon-ban, de más térképészeti- vagy túraszaküzletben is megkapható. Érdemes emellé beszerezni egy iránytűt is, hiszen az erdőben már nem olyan könnyű tájékozódni! Ha professzionálisabb eszközt vennénk kézbe, akkor a telefon GPS-e is egész jó – kivéve amikor nem működik. Ennél jobb megoldás a kifejezetten túrázók által használt GPS készülék.

Természetjáró app

Az applikációk közül ajánlott beszerezni az ingyenes Természetjáró nevű appot, hiszen ez nemcsak egy térkép; hanem egy egész ötletarzenál a túrák megtervezéséhez! A térkép részletesen megmutatja még a legkisebb ösvényeket is (amit már a műholdak sem látnak a Google-nél), ráadásul a felhasználók által bemutatott túrákat is jelöli a környéken.

A túrák leírásánál látható annak nehézsége, néhány fotó és a pontos túraútvonal is. Azonban vigyázat: az applikáció nem mindig működik az erdőben, így érdemes előre felkészülni! (Például printscreenekkel, illetve az applikációból letöltött és/vagy kinyomtatott offline térképpel.)

Meghitt és kalandos útvonalak a Bükk hegységben

Kirándulás kettesben vagy a gyerekekkel? Könnyebb és közepes útvonalak is szóba jöhetnek Miskolctapolca környékén?

Már a házból kilépve is túraútvonalba botlasz

Nincsen erdei szállás túraútvonalak nélkül, így a Patkó Nyaraló és Apartmanból pár percen belül elérhető sétatávolságra egy sárga útvonal segíti a túrázókat. Ezen a túraösvényen elindulva megtalálható a Barlangfürdő, illetve innen a Várhegy felé, vagy egy nagyobb túrával a Galya-tetőre is vezet hivatalos túraút. Mindeközben a szálláson hagyott autó miatt sem kell aggódni, hiszen az autó a kerten belül, kamera alatt fog várni benneteket. 

Miskolctapolca
túraútvonal tervező

Könnyű túra akár a gyerekekkel

Könnyű túraként ajánlott ellátogatni az időszakos karsztforrások vidékére Répáshuta és Felsőtárkány között. Ez a Hereg-réti parkolóból induló túraútvonal célba veszi az Imo és a Fekete-len karsztforrásokat, ami még ilyenkor is csodás látvány. Ajánlott azonban olyankor meglátogatni, amikor előtte esősebb volt az idő: így akár működés közben is láthatjuk a forrásokat. Ha pedig tavaszra tervezzük a kirándulást, akkor a Vöröskővölgyi forrást is érdemes beiktatni! Gyerekeknek is érdekes program lehet! A túra körülbelül 2 órát vesz igénybe gyerekek nélkül és Miskolctapolca irányából könnyen megközelíthető.

Hossz: 5,8 km

Idő: 1 óra 55 perc

A szintemelkedés 688 m.

Patkó Nyaraló és Apartman

Ha nehezebb terep kell

Közepes túraútvonal a „Diósgyőri vár kapujától a Bükkbe” című útvonal, ami igazán közel van Miskolctapolcához. A várfalak mellett egyenes út vezet az erdőbe, ahonnan gyalogszerrel eljuthatunk Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt érintésével a Fehérkőlámpa turistaházhoz, ahonnan mesés panoráma tárulhat elénk! A romantikusabbak még egy kis meghitt libegőzésre is bejelentkezhetnek itt, melynek az ára felnőttként egy útra 1800 forintba kerül, a Fényes-tetőről pedig vissza is indulhatunk a Diósgyőri vár irányába. Közel 5 órányi kirándulásra számíthatunk.

Hossz: 15,9 km

Idő: 4 óra 55 perc

A szintemelkedés 677 m.

Bükk
Bükk hegység

Még egy közepes túraként ajánlott betekinteni egy kicsit a Bükk északi részén lévő szurdokvilágba is. Aki imádja ezeket a földtani érdekességeket, azoknak egy körülbelül 5 órás túra keretein belül megadatik a lehetőség. Mályinkáról a Kis-fennsík köveihez vezető túraúton célba vehetjük a Csondró-völgyet, az Örvény- és Látó-kövek kilátópontjait ahonnan a Baróc-patak szurdokán keresztül jutunk vissza a kiindulóponthoz. Akár busszal is megközelíthető: Mályinka, tűzoltószertár nevű buszmegállójából indul ugyanis a túraösvény!

Hossz: 16,5 km

Idő: 5 óra 10 perc

A szintemelkedés 756 m.

Mi fán terem az Országos Kéktúra?

Ez a népszerű túraútvonal nemcsak a túrázásról szól, hanem arról is, hogy útközben kiemelkedő jelentőségű geológiai csodákat is felfedezhetünk. A Kéktúráról ide kattintva olvashatsz többet. Ami számunkra most fontos, az az, hogy Miskolctapolcától nem messze húzódik az OKT22 és OKT23 szakasz, amit bárki bármikor teljesíthet! Ne érdemes otthon felejteni a Kéktúra pecsétgyűjtő füzetet!

Kedvet kaptál a túrázáshoz? Tervezd meg még otthon a túraútvonal tervező segítségével az elképzeléseidet és valósítsd meg őket!

Szólj hozzá!