Kéktúra, Geocaching, Geogo? Csak bátran!

Bizonyára sokan hallottak már a Kéktúra méltán híres útvonalairól, vagy a Geocaching izgalmairól. Az erdei séták már önmagukban is felérnek egy igazi relaxációval! Az ösvényen bandukolva hallgathatjuk a természet hangjait, miközben a friss levegő átjárja a tüdőnk minden szegletét. Nem mellesleg jót tesz az érrendszernek és a testünk többi részének is.

De mi a helyzet azokkal, akik gyakran járják az erdőket? Akik valami vadregényesebb, kalandosabb kihívást keresnek? Akikben ott ég a vágy, hogy köveket mozgassanak meg akár szó szerint is? Nos, azoknak remek hír, hogy többféle izgalmakkal teli szabadidős tevékenységet mutatunk be cikkünkben!

​Országos Kéktúra – a legszebb tájakra éhezőknek

Országunk egyik leghíresebb túraútvonala ez, amit 1938-ban nyitott meg a Magyar Turista Szövetség tagegylete. Az akkor még 910 km-es szakasz ma már 1170 km-en át vezet minket a vadregényes és látnivalókban rendkívül gazdag országrészeken.

A Kéktúra útvonala összesen 27 szakaszból áll, amit külön-külön is teljesíthetünk. Így nem kell kivenni pár hónapnyi szabadságot, és a vízhólyagokkal sem kell napról napra megküzdenünk! Elég ha csak akkor megyünk, amikor éppen az adott szakaszok közelében üdülünk. Ilyen például a Miskolctapolca közelében lévő OKT-22 és OKT-23 szakaszok is.

Ahhoz, hogy a teljesítés hivatalossá váljon és felkerülhessünk a Kéktúra teljesítők közé, be kell szerezni egy igazolófüzetet. A szakaszokon több állomás van, ahol lepecsételhető a füzetben található kis négyzet (azonban érdemes tintapárnát is vinni hozzá).

​Teljesítménytúrák – a vagányaknak

Ha nem szeretnénk 1170 km hosszan bandukolni, akkor remek alternatíva lehet a teljesítménytúra. Ezeket a kisebb-nagyobb távolságokat ugyanis különféle helyeken és időpontokban rendezik meg. Többnyire társasági esemény, így akár még egy remek túratársat is találhatunk útközben! A részvételhez nem szükséges egyesületi tagság, azonban a távot többnyire adott időn belül kell teljesíteni az érvényes eredmény, vagyis a kitűző és az oklevél megszerzésének érdekében.

​Geocaching – a műgyűjtő kalandoroknak

Ha már Kéktúra, ha már erdő, akkor érdemes még egy kis kalandot is csempészni a kirándulásba! A Geocaching ugyanis a legszebb rejtett részekre terelheti a gyanútlan túrázót! A kincskeresés öröme pedig semmihez sem fogható, amikor éppen egy fa odvából készülünk előbányászni a ládikát.

A Geocachingről minden információ megtalálható annak hivatalos honlapján. A lényege, hogy egy túrázó által elrejtett kis vízhatlan ládát kell keresni GPS koordináták alapján. Ezt a ládát hívjuk geoládának. A tartalma azonban csak a túrázók számára rejt valódi kincset, hiszen többnyire egy logbook, egy játékismertető, egy ceruza és néhány apróság található benne.

A logbookban, azaz látogatási naplóban azonban találhatunk még egy jelszót is, amivel a geocaching.hu oldalán lehet bejelenteni a megtalálást. Az apróság pedig lehet például egy kis Kinder-figura, egy szép kavics vagy termés, vagy akár egy kis pénzérme is. Ezekből a kincsekből elvehetünk magunknak egyet, ha teszünk a helyére valami mást.

​Geogo – a szabadságra vágyóknak

Legyen szó futásról, biciklizésről, túrázásról, vízi sportokról vagy akár két város között megtett sétáról, a Geogo-ban bármit megtalálunk. Ami még ennél is jobb hír, hogy a túrák teljesítését még dokumentálhatjuk is az appot nem igénylő, offline is működő felületen. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazást nem kell telepíteni a telefonra, mivel az a böngészőből fut.

A Geogo a teljesítménytúrákhoz hasonlóan működik, azonban a teljesítmény igazolása GPS koordináták alapján történik. Érdemes ellátogatni a honlapra, hiszen izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat fedezhetünk fel rajta! Jöhet egy 6 vagy 11 km-es gyalogtúra Miskolctapolcán? És egy 32 km-es országúti tekergés a Bükkben?

Ha kedvet kaptál a remek programokhoz, érdemes kipróbálni őket akkor is, ha nem vagy nagy természetjáró. A legtöbb dolog könnyedén teljesíthető, így akár még bele is szerethetünk az ilyen kalandozásokba!

Szólj hozzá!