Látnivalók Miskolc környékén – Siroki vár, Zsófia-kilátó és még sok más…

Habár megérkezett az ősz, akkor sem kell kétségbeesni az aktív pihenéssel kapcsolatban. Legtöbbször talán a szeptember és az október a legjobb idő arra, hogy kifújjuk a nyári kánikula nehézségeit és leégés nélkül bátran sétálgassunk a látnivalók között. Ezen időszak nagy előnye még az is, hogy ilyenkor kevesebben is vannak, így kényelmesebben odaférhetünk a látványosságokhoz és a szép panorámákhoz is (ilyen például a Siroki vár). De milyen programokat ajánlunk? Mit érdemes megnézni 2022 őszén?

​Siroki vár – hányattatott sorsából emelkedett fel vadregényes kalanddá

Képzeljük el, ahogyan egy meleg, napos őszi délután kisétálunk oda, ahol minden fa és minden kő ezeréves emlékeket őriz. A fű még a múló nyarat idézve csodaszép zöld; a vár falai pedig világos színűek – tökéletes a kontraszt! A Siroki vár pont ilyen romantikus élményt nyújt az odalátogatóknak, ráadásul nincs is messze a Patkó Nyaralótól!

Mit kell tudni a várról? Eredetileg már a Honfoglalás előtt is fontos stratégiai állomáshelyként szolgált a Siroki vár, majd az Árpád-korban felépült a ma látható vár korai elődje. Ezután számtalan fejlesztést kapott, így erős végvárrá avanzsált a török hódítások idejére. Azonban mire bizonyítania kellett volna a várnak, karbantartás hiánya miatt olyannyira leromlott az állapota, hogy kétszer is gazdát cserélt mindennemű harc nélkül (török, majd újból magyar kézre került). Ezután már hadi célokat sem tudott szolgálni.

A kimustrált várat 1694-ben még rendbehozták, de katonai célokat továbbra sem szolgált. Ennek ellenére a császári erők parancsba kapták a vár felrobbantását, amit tulajdonképpen már végzetesnek is nevezhetnénk. A Siroki vár romja ugyanis 1713-tól kezdve menthetetlen pusztulásba kezdett, mígnem 1996-ban megkönyörültek rajta. Már 1965-ben elkezdődtek az ásatások a vár területén, azonban ezek a mai napig nem fejeződtek be, még mindig vannak feltáratlan részei. A 96-os részleges felújítás után a 2002-es, majd a 2011-es leletek újabb felújításokra adtak lehetőséget, majd 2012-ig át is adták a rekonstruált alsóvárat.

Manapság igazán érdekes és interaktív kiállításoknak, tárlatvezetéseknek, korabeli ruhapróbáknak, mesterségbemutatóknak ad helyet Sirok vára, ráadásul még a felvonóhíd korabeli működését is megtekinthetjük! Vadregényességéhez pedig hozzákapcsolható az is, hogy a várat nemcsak a hegy tetejére építették, hanem a sziklák belsejébe is befaragták. Így óriási járatokba és termekbe is benézhetünk, ha izgalmasabb kalandokra vágyunk! Amennyiben gyermekekkel őszöltök, úgy mindenképpen érdemes útba ejteni ezt a programokkal teli erődöt!

Patkó Nyaraló és Apartman

​Zsófia-kilátó – ami elfoglalta méltó helyét a hegy oldalában

A Zsófia-kilátó 2022-ben megújult! Talán sokan nem tudják, de a gróf Teleki Zsófiáról elnevezett kilátót eredetileg 1900-ban adták át a Dolka-hegy déli oldalában, majd katonai célok miatt 1950-ben bontották el. Most azonban 2022 nyarán átadták az újjáépített kilátót, ahonnan többek között a Lillafüredi Palotaszálló látványa is káprázatos! Érdekessége továbbá az is, hogy csak a Felsőhámortól induló tanösvényről közelíthető meg, útközben viszont még akár egy kis alpesinek tűnő hidacskán is átkelhetünk! Nem érdemes kihagyni, hiszen ősszel még szebb az erdő!

​Horváth-tető 2022 – ahol a gyermekek álma válhat valóra

Idén nemcsak a váraké és kilátóké a főszerep, hanem a természeté és a gyermekeké is; éppen ezért került a Horváth-tetőre egy új, gigantikus szabadidőpark. Miskolc Avasi kilátójának közelében találhatjuk meg a Horváth-tetőt, ahol a parkok, sétautak és tanösvények kialakítása mellett további fejlesztések is történtek. Ilyenek például az itt lévő játszóterek a többféle formájú és színű csúszdákkal, mászófallal, kötélpályával és mindenféle kreativitást és mozgásfejlődést szolgáló játékelemmel.

De ha a nagyobb gyermekek és a felnőttek is szeretnének találni maguknak valamiféle kikapcsolódást, akkor a sportpályák, a piknikezőhelyek, a napozórészek és társasági életre alkalmas területek, teraszok várják őket. Jól hangzik? Érdemes kipróbálni, hiszen a természet lágy ölén esik jól igazán a pihenés és a mozgás! Ráadásul idén, 2022-ben adták át, így ősszel még azelsők lehettek, akik kipróbálják!

Kedvet kaptál a programokhoz? Vadregényes vártúra, elképesztő panorámával rendelkező kilátó vagy éppen a szabadidős létesítmény érdekel? Látogass el a miskolctapolcai Patkó Nyaralóba és innen karnyújtásnyira vannak már a programlehetőségek!

Szólj hozzá!