Lillafüred – Téli kirándulástippek

A Bükk és környéke csak úgy hemzseg a látnivalóktól, legyen szó bármilyen évszakról. A csodálatos természeti értékek, az építészeti kincsek vagy akár az épített szórakozási és pihenési lehetőségek pedig arra sarkallják az embert, hogy mindenképpen ellátogasson ide. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány kirándulástippet a téli Lillafüredhez!

​Lillafüred látnivalói

Ez a kis város tulajdonképpen egy eldugott kis ékszerdoboz a Bükk mélyén. Igazán romantikus, ha a hegyen át egy erdei túra keretein belül érkezünk meg, de ha autóval vagy busszal jövünk, akkor is lenyűgöző. Lillafüred rengeteg látnivalót ad nekünk: rögtön itt a legszembetűnőbb, a Palotaszálló, melyben egy reneszánsz étterem is üzemel.

Ha a szálló előtt állva megfordulunk, akkor a híres, másfél kilométer hosszú Hámori-tóval találjuk szemben magunkat. A tó a Garadna völgyben, a Szinva patak felduzzasztásával jött létre, ahol a naplemente még télen is szép.

A Palotaszálló mellett találhatunk egy függőkertet, ahol kellemesebb téli időben is jót sétálhatunk. Ha viszont erősebb téli hidegben érkezünk, akkor elképesztő látványban lehet részünk innen. Magyarország legnagyobb vízesése ugyanis a maga 20 méteres magasságával képes megfagyni úgy, hogy óriási jégcsapokká változik az egyébként lezúgó víztömeg.

Lillafüred

​Látogatható barlangok – Lillafüred

Talán remek hír, hogy legyen odakint bármilyen hideg, a barlangok tartanak egy körülbelül 10-12 fokos hőmérsékletet. Így remek program lehet akkor, amikor nem lehet kint megmaradni a csípős, szeles hideg időben.

​Szent István cseppkőbarlang

Amellett, hogy a környék és Lillafüred legnagyobb cseppkőbarlangja, még légzőszervi megbetegedések gyógyítására is bevált. A fokozottan védett barlang bejárható hossza 170 méterre visz be a hegy gyomrába, ahol látványos geológiai formáknak lehetünk szemtanúi. Ilyen például a Mamut-fogsor, az Anyóstorok, az Eróziós fülke és a Megfagyott vízesés is. Természetesen a barlang többi része is lenyűgöző látványelemekkel kecsegtet.

​Szeleta barlang

A Szeleta-barlang régészeti és őslénytani kutatások helyszíne, ráadásul nem is alaptalanul! Őseink ugyanis több, mint százezer éven át laktak itt. Érdekesség, hogy az ősemberbarlangban rengeteg kézzel tört medvecsontot és tűzhely nyomait találták. A későbbi korszakok földtani rétegeiből cserépedények maradványai és csiszolt kőeszközök kerültek elő. Ha megfogott volna a hely történelmi jelentősége, akkor jó hír, hogy szabadon látogatható!

​Anna barlang

Az Anna barlang a Szinva-forrással egy időben keletkezett, azonban később az Anna-források segítettek a mai belső kialakításában. Jellemző, hogy a falakon levelek, faágak és gyökerek lenyomatait vagy megkövesedett darabjait látjuk. A barlang bejárata a vízesés alól nyílik, így igazán kalandos lehet a belépés! A körülbelül 25 perces túra során bejuthatunk a Mennybe vagy a Pokolba, de bármelyiket is választjuk, biztosan eljutunk a Paradicsomba is. Ezek a nevek a barlang 1-1 termének az elnevezései. Ha mindez nem lenne elég izgalom, akkor a cseppkövek és a mennyezetről lelógó, függönyszerű mészkőtufák látványától már biztosan imádni fogjuk a helyet!

Amint láthatjuk, a Lillafüred szóló kirándulástippek kifogyhatatlannak tűnnek, ezért csak a fontosabb információkat soroltuk fel cikkünkben. Azonban akár jártál már itt, akár nem: Lillafüred mindig tartogat számodra valami újdonságot!

Szólj hozzá!